Een oplossing bij pijn!
Echografie
Bij echografie worden geluidsgolven door middel van een ultrageluidkop (‘transducer’) in het lichaam gestuurd. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt gel aangebracht tussen de transducer en de huid.
De geluidsgolven worden door de verschillende lichaamsweefsels deels geabsorbeerd en deels teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het echografietoestel omzet in beelden die u op het scherm ziet. Het beeld bestaat voornamelijk uit grijstinten, afhankelijk van de sterkte van de terugkaatsing.
Je dokter is speciaal opgeleid om het echografisch beeld te kunnen interpreteren. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats.
Voordelen van echografie door een fysiotherapeut
- Echografisch onderzoek is ongevaarlijk, gemakkelijk en pijnloos.
- Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging.
- Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden gestart.
- Als het voor uw klachten wenselijk is dat er aanvullend echografisch onderzoek wordt gedaan, scheelt het u wachttijd en rompslomp als u hiervoor direct bij je dokter terecht kunt.
- De uitkomst van het echografisch onderzoek kan je dokter helpen bij het stellen van een juiste diagnose. Deze diagnose vormt de basis van uw persoonlijk behandelplan.
- Het onderzoek kan gemakkelijk herhaald worden.
- Ook tijdensde behandelserie kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd, om tussentijds de voortgang van het herstel te kunnen evalueren.
Shockwave
Heb je chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? En heb je alles al geprobeerd om ervan verlost te raken zoals injecties, medicatie en kinesitherapie? Zonder resultaat en met terugkeer van de pijn, soms erger dan voorheen? Dan is Shockwave therapie wellicht de oplossing.
Wat is shockwave?
Shockwave werkt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit. Deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied waardoor de pijn afneemt. Zo stimuleert de behandeling je lichaam om de blessure zelf te genezen. Het is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures.
Bij welke klachten gebruiken we shockwave?
- langdurige peesklachten (met of zonder verkalking) van:
– hiel
– achillespees
– kniepees
– elleboog
– schouder - scheenbeenklachten (shin splints)
- spierverrekkingen
Hoe werkt shockwave?
Eerst onderzoeken we met behulp van het echografisch apparaat, jouw klachten. Op het te behandelen lichaamsdeel brengen we vervolgens wat gel aan. Deze gel helpt om de golven beter over te brengen. We richten de golven via een behandelkop op dit gebied. Per behandeling duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten eventueel in combinatie met mesotherapie of biopunctuur. Soms vindt de behandeling plaats op één lichaamslocatie, maar hij kan ook een groter gebied behandelen.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig. Tussen 2 behandelingen in zit meestal een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen.
Combinatie shockwave therapie en echografie
We combineren shockwave steeds vaker met echografie. Met een echo kan je namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door echografie kun je bijvoorbeeld kalkafzetting in je schoudergewricht goed zien. Daarna kunnen we de shockwave therapie gericht op die plek gebruiken. Hierdoor is deze therapie zeer effectief.
- Shockwave heeft een bewezen effect bij chronische klachten aan pezen.
- Shockwave stimuleert je lichaam om zelf je blessure te genezen.
Wij maken in de praktijk gebruik van zowel radiale shockwave (wat je ook kan terugvinden in veel kinepraktijken) als de veel sterkere focale shockwave therapie (wat bijna enkel in ziekenhuizen wordt toegepast).
PRP – Platelet Rich Plasma Therapie
Platelet Rich Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes.
Autoloog (lichaamseigen) PRP kan gebruikt worden voor de behandeling van peesletsels, onder meer een peesontsteking met acuut of chronisch karakter (bv. tenniselleboog, ontsteking van de achillespees en kniepees) en kleine tot middelgrote scheuren in die pezen.
De PRP-technologie werd ongeveer twintig jaar geleden ontwikkeld en voornamelijk toegepast in de hartchirurgie om de wondheling te bespoedigen. Pas sinds enkele jaren wordt de techniek ook toegepast bij peesletsels. Ondertussen hebben heel wat wetenschappelijke studies aangetoond dat groeifactoren een zeer belangrijke rol spelen in het herstel van peesletsels.
De techniek
Een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen en gecentrifugeerd. Daardoor worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en kunnen de bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed worden geïsoleerd.
Die bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren tot achtmaal toe, waardoor de kans dat peesletsels helen groter wordt.
Het menselijk lichaam heeft een sterk zelfherstellend vermogen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes – en dus groeifactoren – in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces een groot stuk vooruit.
Lopen we bijvoorbeeld een snijwond op, dan reageert ons lichaam daarop door bloedplaatjes naar de wonde te brengen. Die geven dan hun groeifactoren vrij en leiden zo de wondgenezing in.
Indicatie
Een PRP-behandeling kan worden overwogen bij een peesletsel dat al klassiek werd behandeld.
Voorbereiding op de behandeling
Het is belangrijk dat één week voor de behandeling geen bloedverdunners of ontstekingsremmers meer worden ingenomen (bv.Voltaren, Aspirine, Apranax, Mobic, Celebrex,…)
Bent u allergisch voor ACD-A anticoagulans? Breng uw behandelende arts daarvan op de hoogte.
Behandeling
Bij aankomst wordt eerst bloed afgenomen, dat nadien 20 minuten wordt gecentrifugeerd. Na het centrifugeren, wordt het PRP ingespoten.
Aandachtspunten na de behandeling
De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken. Die is vaak ernstig en kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het nabije gewricht. Dat is evenwel tijdelijk. Uw behandelende arts zal u dan adviseren het de eerste twee dagen rustig aan te doen.
Na de inspuiting wordt indien nodig een drukverband aangelegd, dat pas na 24 uur mag worden verwijderd.
In de eerste week na de behandeling is het aanbevolen om geen ontstekingsremmers te nemen.
Mogelijke bijwerkingen
- Bloeduitstorting als gevolg van het doorprikken van kleine bloedvaten
- Infectie, zelden
EPTE
Bij EPTE wordt onder echogeleide een dunne naald ingebracht rechtstreeks in de pijnlocatie. Dit gaat zeer nauwkeurig onder echo en u kunt live meekijken hoe dit gebeurd. Wanneer de naald op zijn plek zit in het aangedane en pijnlijke gebied wordt er stroom doorheen geleid. De hoeveelheid stroom en de intensiteit worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het beste behandelresultaat.
Percutane Electrolyse Therapie is zeer effectief bij ontstoken of chronisch ontstoken pezen. Chronisch ontstoken pezen veroorzaken vaak langdurige pijn en beperkingen in sport en dagelijks leven. Wanneer een ontsteking chronisch wordt nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen worden “moe” en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Percutane Electrolyse Therapie tracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie te herstellen.
Behandel indicaties zijn o.a.:
- Schouderpees / Supraspinatuspees klachten
- Kniepees / Patellapees klachten
- Achillespees ontsteking
- Voetpijn / Fasciïtis plantaris of hielspoor gerelateerd
- Tenniselleboog / Epicondylitis lateralis
- Golfelleboog / Epicondylitis medialis
- Hamstring blessure
- Peesklachten en pijnlijke pezen