Voedselintolerantie

Misschien behoort U tot de mensen die erg op hun voeding letten, gezond eten, en zeer bewust bepaalde voedingsmiddelen weglaten omdat ze daar slecht op reageren. Wist U dat er heel wat voedingsmiddelen zijn die wij niet verdragen zonder dit op te merken?

Klachten zoals overgewicht of winderigheid kunnen te wijten zijn aan het feit dat we bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. Migraineaanvallen, slaapstoornissen, vermoeidheid, en vele andere onverklaarbare klachten zijn een mogelijke reactie van ons lichaam op voedselintoleranties.

We weten allen dat een eenzijdige voeding en een calorierijke voeding negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Maar ook een voedingswijze die in het algemeen als “gezond” geldt, kan bestanddelen bevatten die men niet verdraagt.
Iedere mens reageert heel individueel op hetgeen hij dagelijks eet.

Er kan vaak niet onmiddellijk een verband worden gelegd tussen bepaalde klachten en de voedingsmiddelen die we hebben gegeten. In tegenstelling tot voedselallergieën vertoont het lichaam bij IgG-immuunreacties niet onmiddellijk een reactie. Er kunnen vele uren, zelfs dagen voorbijgaan tot men de gevolgen ervaart.

  • Zo kan bijvoorbeeld een IgG-gemedieerde immuunreactie tegen koemelk niet alleen leiden tot indigestie, diarree, een gevoel van volheid en winderigheid,maar ook tot vermoeidheid,duizeligheid en concentratiestoornissen.
  • Overgewicht kan gedeeltelijk een gevolg zijn van antigeen-antilichaam-complexen die bij sommige mensen tot een verhoogde wateropslag en chronische ontstekingsprocessen leiden. De oplossing bestaat daarbij niet uit een streng dieet maar eventueel uit het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen.

Naast de gebruikelijke testen waarmee allergieën worden vastgesteld, bestaat nog een andere testmethode om de oorzaak van voedingsintolerantie vast te stellen: het doseren van IgG antilichamen die door het immuunsysteem gevormd worden als het darmslijmvlies beschadigd is en bepaalde voedingsbestanddelen niet meer goed verteerd kunnen worden en dus reacties uitlokken.
Zulke antilichamen kunnen dus met behulp van een beproefde testprocedure in het bloed aangetoond worden en maken conclusies mogelijk met betrekking tot het te volgen dieet.

We stellen U een screen-test voor waarin bepaalde voedingsmiddelen worden getest. Hierdoor krijgt U een idee voor welke voedingsmiddelen je intolerantie vertoont.

Zodra je je eetgewoonten verandert en afziet van voedingsmiddelen die je lichaam niet verdraagt, kan ook je algemeen welbevinden duidelijk verbeteren omdat je spijsverteringsorganen dan regenereren, het immuunsysteem tot rust komt en de eigen lichaamsreacties langzaam verdwijnen.